Jeg har gjort en rekke historier for Channel 7 om de helsemessige fordelene ved å spise fisk. Jo mer man ser inn i dette jo mer fascinerende blir det. Bortsett fra omega 3 fettsyrer, sjømat og fisk er gode kilder til jod, magre proteiner, selen og vitamin D.
Begrepet essensielle fettsyrer gjelder fett som er viktig for oss å konsumere fordi vi trenger dem, og at kroppen ikke kan lage dem. I hele "fett er dårlig" mantra som tok av på slutten av 1970-tallet babyen var godt og virkelig kastet ut med badevannet.
La meg være direkte her. Vi trenger Omega 3 fettsyrer og de fleste av oss ikke får nok. De har en rekke roller å spille i kroppen spesielt i å redusere treg betennelse, noe som er sentralt for mange kroniske sykdommer.
Å få riktig mengde Omega 3 reduserer sannsynligheten for å få en rekke sykdommer. Det er nok av studier som viser at folk som spiser fisk regelmessig er mindre sannsynlig at lider hjertesykdom. Sjansene for å få Alzheimers sykdom er redusert, som er forekomst av depresjon. Personer med leddgikt ofte finne sine leddene føler seg bedre og regelmessig inntak av fisk beskytter mot utvikling av leddgikt. Det er også forskning som viser fordelene av omega 3-tallet i å hjelpe visjon ved å redusere utbruddet av macula degenerasjon.
I tillegg til alt, er den nyeste undersøkelser viser at Omega 3 inntak er forbundet med lang levetid. De med høye omega 3 inntak hadde lengre telomerer på deres DNA (våre gener). En av teoriene på aldring er at vi alder som våre telomerer forkorte med konstant duplisering som oppstår når våre celler deler.
Det er også fordeler ved starten av livet. Hjernens utvikling starter i mors liv og spise fisk mens de er gravide kan få babyer hjerne den beste starten. Barn som spiser fisk er mindre sannsynlig at lider astma og Omega 3 er viktig for hjernens funksjon. Utbredelsen av ADHD og andre atferdsproblemer er mindre hos barn som får tilstrekkelig Omega 3 i kostholdet.
Den beste kilden til omega 3 er fisk, spesielt dypvannsfisk som tunfisk, laks og sardiner. I en ideell verden ville vi få vår Omega 3 inntaket ved å spise 2,7 serverer fisk hver uke. Dette kan ikke skje for mange folk så fiskeolje kosttilskudd er en god vei å gå. Omega 3 kommer også fra vegetabilske kilder som lin-frø, valnøtter og soya selv om de ikke synes å være like potent i kroppen som fisken kilde.
De viktigste omega-3 fettsyrer er alfa-linolensyre, eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Vi trenger ca 1 g per dag av DHA og EPA fra fisk kilder eller 2.5G per dag fra vegetabilske kilder.
En av de beste måtene å redusere treg betennelse og utvikling av kronisk aldersrelatert sykdom er å ha et tilstrekkelig inntak av Omega 3 fettsyrer. Sjømat er den beste kilden til omega-3. Tilberede fisk er ikke så vanskelig som du kanskje tror, og det er mange gode oppskrifter der ute på nettet og i kokebøker. Den enkleste tilnærmingen til hvit fisk er å forsiktig panorere yngel fileter av fisk i olivenolje etter krydder med havsalt og pepper. Tunfisk kan også være forsiktig stekt eller røye grillet, som kan laks (min favoritt).
Spise to måltider med fisk hver uke er en av de enkleste tingene du kan gjøre for å støtte din helse.