En liste over fosfor matvarer inneholder mest plante-og animalske kilder, så det er liten fare for å bli kort av dette viktige mineralet. Fosfor kreves av hver celle i kroppen til å fungere normalt, men den største mengden ligger i skjelettet. Fordi fosfor er veldig mye involvert i å skape sterke bein, vokser barn og gravide kvinner trenger høyere nivå enn resten.
En person med normal nyrefunksjon må aldri engang tenke på sine fosfor, fordi hvis de tar inn mer enn nødvendig det overskytende blir automatisk skilles ut via nyrene.
Men for noen med nyresvikt sammenhengen mellom fosfor matvarer og nyresykdom ikke kan ignoreres. Derfor er det et viktig spørsmål om å begrense mengden av fosfor. Ikke en lett oppgave, da - som vi allerede har etablert - det finnes i så mange matvarer.
Så, hvis du lider av en redusert nyrefunksjon, må du følge en lav fosfor diett, begrense det daglige inntaket til ca 800 - 1000 milligram daglig. Det er omtrent halvparten av hva en person med fullt fungerende nyrer kan håndtere.
Som en grov tommelfingerregel kan proteinrik mat, som for eksempel mørkt kjøtt, melkeprodukter, bønner, belgfrukter, nøtter og frø bli klassifisert som fosfat matvarer, fordi de inneholder de høyeste nivåene av fosfor, som gjør hele korn.
Men dette betyr ikke at du trenger å eliminere disse matvarer fra kostholdet ditt helt. For eksempel erstatte hvit ris for hele korn brun ris drastisk reduserer innhold av fosfor. Og, mens du trenger å spise litt protein, sørg for at det er av største all round fordel.
For eksempel vil en tre unse biff eller filet av kokt villaks, omtrent på størrelse med en kortstokk, inneholder rundt 252 milligram fosfor. Dette er høyere enn tilsvarende stykke biff, som ligger bare 173 milligram, men villaks er også rik på næringsrik omega 3 oljer. Og forskning ved Harvard Medical School viste at behandling av nyresykdom til en diett rik på omega 3 oljer kan reversere tilstanden. Så, alt i alt, en bedre innsats når du er på et nyresvikt kosthold.
En annen faktor som er nyttig å ta hensyn til er ulike bio tilgjengeligheten av ulike matvarer. Et godt eksempel på dette er nøtter. Nøtter er en viktig del av et sunt kosthold, og selv om de inneholder høye nivåer av fosfor. Men bare om lag halvparten av dette er brutt ned og tilgjengelig for bruk av kroppen.
Dette er veldig gode nyheter, fordi ikke bare er nøtter en god kilde til enumettet fett, men paranøtter fra Brasil er en av de beste kildene til selen som er et viktig mineral tenkt å bidra til å beskytte mot kreft. Har valnøtter lenge vært kjent som en god beskyttelse mot hjerteproblemer, mens mandler er rike på folsyre og vitamin B. Mandler øker også "gode" HDL-kolesterolet og bidrar til å redusere "dårlig" LDL kolesterol.
Ifølge The Food and Nutrition Board, har nivåene av fosfat forbruk i USA faktisk økte med 10 -15% i de siste par tiårene. Dette skyldes i stor grad den legger av fosfater til brus og selv angivelig 'sunnere' frukt baserte drikker for å gi dem et ekstra kick. Så du må strengt begrense disse fosfor produkter og holde seg til uforfalsket frisk frukt drikke, hvor du har sjekket etiketten for å sørge for at det er ingen omtale av fosforsyre.
Du må også sjekke etikettene på ferdigmat, fordi sjansene er høy vil det være skjult fosfor i form av fosforsyre, kalsiumfosfat, monokaliumfosfat, dinatriumfosfat, trikalsiumfosfat eller pyrophosphate polyfosfatene.
Et nyttig spiss, ved bruk av lave fosfor oppskrifter for et nyre pasient, er å skjære noen grønnsaker i små biter, noe som maksimerer arealet. Deretter ligge i vann i 20 minutter, slik at mye av fosforet utvaskes ut.